środa, 6 lipca 2011

Nadziane Omlety

Naszedł mnie smak właśnie na tę potrawę. Robiłam ją już kilka lat temu i na długi czas odeszła w zapomnienie aż w końcu wygrzebałam ten przepis z zakamarków mojego zeszytu z przepisami.
Macie takie zeszyty? Mój jest pognieciony, w niektórych miejscach poplamiony. Myślałam o nowym do którego wpiszę wszystkie przepisy, pięknie i wyraźnie tak abym nie miała wątpliwości co do składników ;) jednak z drugiej strony czuję, że to  nie byłoby to samo.


A teraz zapraszam Was na Omlety z Klopsikami.


Składniki :
  • 1/2 kg mięsa mielonego;
  • 1 duża cebula;
  • 4 pomidory;
  • garść sałaty;
  • 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 6 jajek;
  • 200 ml mleka;
  • 20 dag mąki;
  • sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn i szałwia. 








Cebulę siekamy w drobną kostkę. Mieszamy ją z mięsem i jajkiem. Przyprawiamy na pikatnie i formujemy małe kuleczki, które następnie obsmażamy na patelni.
Gdy będą gotowe zabieramy się za przygotowanie omletów. Oddzielamy białka od żółtek, które mieszamy z mąką, mlekiem i solą. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto powinno mieć konsytencję podobną do tej na naleśniki. Musicie ocenić czy jest takie jak trzeba zanim dodacie pianę z białek. Jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki. Do ciasta dodajemy szczyptę rozmarynu i szałwi.
Omlety smażymy na rozgrzanej oliwie przez 8 minut z jednej strony, na małym ogniu. Gdy będą gotowe przekładamy je na talerz. W środku każdego omletu układamy sałatę, pokrojone w kosteczkę pomidory, klopsiki i polewamy sosem jogurtowo - śmietanowym. Składamy na pół i podajemy.
Danie łączy w sobie delikatność rozpływających się w ustach omletów z pikantną nutą klopsików i sosem, który można przygotować wedle upodobań.


SMACZNEGO!!!