piątek, 23 grudnia 2011

Świątecznie

Nadszedł ten czas w roku kiedy w domu pachnie grzybami, barszczem, wanilią, makiem i choinką :)
Choć  nie ma śniegu to mam nadzieję, że mimo wszystko będzie pięknie!
Przygotowania dobiegają już końca. 
Upiekłam sernik, ugotowałam barszcz, zrobiłam śledzie w sosie musztardowym i śmietanie, ulepiłam pierogi!
To mój tegoroczny wkład w tego roczną Wigilię.
Barszcz cudownie prosty i pięknie pachnący z przepisu Liski.
A składniki na śledzie w śmietanie to:
  • 1 opakowanie filetów z matjasa;
  • śmietana 22%;
  • 1/2 jabłka;
  • 1 mała cebula;
  • 2 łyżeczki chrzanu;
  • sok z cytryny;
  • sól, pieprz, koperek
Pokroić, wymieszać, doprawić i ukryć w lodówce dwa dni wcześniej!


Wszystkiego Dobrego!!!

wtorek, 6 grudnia 2011

soczyste kolory

Na nie-zimową szarugę i zabieganą codzienność.
Czekam na śnieg, na to żeby pokazać go córce, ulepić z nią bałwana, pójść na sanki.
Myślę o pieczeniu pierniczków i ciastek z reniferowymi dekoracjami.... 
Lubię święta a odkąd zaczełam gotować planuję jaki będzie mój wkład w wigilijną kolację. Znalazłam fajny i prosty przepis na śledzia w śmietanie, torcik makowy, sernik.... 

A dziś lekka Sałatka z pieczoną papryką.
Składniki:
  • 2 czerwone papryki;
  • opakowanie rucoli;
  • uprażone pestki słonecznika;
  • ser feta lub kozi
  • ocet balsamiczny

Papryki myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy i pieczemy w 200 C przez około 20 minut.
Rucolę wrzucamy do miski, układamy na niej pokrojoną upieczoną paprykę, posypujemy serem i pestkami słonecznika. Skrapiamy octem balsamicznym. I gotowe.


SMACZNEGO!!!