poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Trufle

Pyszne, czekoladowe z delikatnym aromatem pomarańczy.
Rozpływające się w ustach. Moje pierwsze i na pewno nie ostatnie.
Przyjemność zadziwiająca w prostocie przygotowania i cudowna w dowolności kombinacji smakowych.


Czekoladowe Trufle
(http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2011/02/mae-sodkosci-trufle.html)
  • Tabliczka gorzkiej czekolady 80%;
  • 100 g śmietany kremówki;
  • 2 łyżki masła;
  • sok z połówki pomarańczy;
  • kakao


Śmietanę wraz z sokiem pomarańczowym i łyżeczką kawy trzeba podgrzać na małym ogniu , odstawić na 30 minut i ponownie podgrzać. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodajemy masło. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy aż czekolada ją wchłonie.
Masę odstawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki aż stężeje.
Gdy będzie gotowa formujemy kulki, które obtaczamy w kakao.
Przechowujemy w lodówce.
U mnie stały jeden dzień. Są pyszne!
Spróbujcie swoich własnych kombinacji smakowych!


SMACZNEGO!!!

środa, 18 kwietnia 2012

Wytrawny makaron

To danie jest dla smakoszy sera gorgonzola, stanowi on bowiem bazę do sosu.
Smak tego sera jest dość specyficzny i co tu dużo mówić trzeba go lubić aby makaron nam smakował.

Penne z polędwicą w sosie serowym
(przepis pochodzi z : http://www.makecookingeasier.pl/blog/na-obiad/)
  • 1 polędwiczka wieprzowa;
  • około 300 g sera gorgonzola;
  • 200g śmietany ( u mnie 18%);
  • 1 żółtko;
  • makaron;
  • 3-4 łyżki oliwy;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • sól, pieprz
  • rukola
 Mięso kroimy w kawałki i marynujemy w sosie sojowym i oliwie, odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie smażymy na patelni doprawiając solą i pieprzem.
W między czasie gotujemy makaron oraz rozpuszczamy w rondelku ser, gdy już stanie się płynny dodajemy do niego śmietanę i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtko, mieszamy i wyłączamy gaz.
Ugotowany makaron łączymy z sosem, dodajemy mięso i posypujemy rukolą oraz parmezanem.



 Smacznego!!!