niedziela, 22 lipca 2012

Faszerowany Bakłażan

W ostatnim czasie wiele się zdarzyło, między innymi zmieniliśmy mieszkanie.
Jeszcze w starym wpadli na obiad przyjaciele, a ja zaserwowałam im faszerowane bakłażany oraz grillowane polędwiczki.
Smakowało.
Z pełnymi brzuchami odpoczywaliśmy na balkonie zastanawiając się jak to będzie kiedy do naszych dwóch córek dołączy ich synek.
Czekamy z niecierpliwością!
A teraz przepis na bakłażana :)

Składniki:
  • 2 duże bakłażany;
  • 250 g pieczarek;
  • 1 mała cebula;
  • 1/2 małej papryczki chili;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 czerwona papryka;
  •  1/2 opakowania puszki krojonych pomidorów;
  • ser feta
Bakłażany drążymy delikatnie z miąższu (najlepiej łyżką do zupy), który kroimy w kostkę.
Wydrążone łódeczki solimy i odstawiamy na 15 minut.
Wszystkie pozostałe składniki również kroimy w kostkę, a następnie razem z miąższem bakłażana podsmażamy je na patelni.
Na koniec dodajemy pomidory i przyprawiamy solą i pieprzem.
Łódki opłukujemy wodą i układamy w nich farsz, posypujemy z wierzchu fetą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-25 minut.


 Smacznego!!!

czwartek, 12 lipca 2012

szybko i lekko

Przez ostatnie dni było tak gorąco, że zupełnie nie miałam ochoty gotować.
Zasmakowałam za to w koktajlach owocowych na bazie jogurtu greckiego, pycha :)
Wczoraj zrobiłam szybką, kilku składnikową sałatkę:
  • garść mieszanki sałat;
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej;
  • kilka plasterków cukinii;
  •  kilka oliwek;
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,ząbek czosnku, sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek, mini grzanki
Do miski wkładamy wszystkie warzywa, cukinię grillujemy chwilkę na suchej patelni. Jogurt mieszamy z przyprawami, polewamy nim sałatę. posypujemy grzankami. Zajadamy :)



Smacznego!!!