piątek, 21 marca 2014

Mufinki jabłkowo-cynamonowe

Od wczoraj jest już wiosna! Słońce świeci za oknem i krew szybciej krąży w żyłach :) Czas spakować piknikowy kosz, wskoczyć na rower i wybrać się na zieloną trawkę.
Do koszyka włóżcie mufinki, będą idealną przekąską.

 Składniki:
  •  2 jabłka;
  • 250g mąki orkiszowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 125g cukru ( jasny trzcinowy będzie w sam raz );
  • 125 ml płynnego miodu;
  • 60 ml jogurtu naturalnego;
  • 125 ml oleju roślinnego;
  • 2 jaja;
  • 75g całych migdałów

Jabłka obieramy i kroimy na małą kostkę. Do miski wsypujemy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu. W drugiej misce mieszamy cukier, miód, jogurt, olej roślinny i jaja. Migdały grubo siekamy, połowę wsypujemy do miski z mąką a drugą część mieszamy z 4 łyżeczkami cukru i łyżeczką cynamonu, będzie to posypka na wierzch mufinek.
Mieszamy mokre składniki z suchymi i dodajemy pokrojone jabłka. 
Łączymy wszystko razem, nie mieszając za długo. Ciasto przekładamy do papilotek i posypujemy kruszonką z migdałów i cukru. Pieczemy około 20 min w 200C.


*przepis pochodzi z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson
Smacznego!!!