niedziela, 29 marca 2015

Najprostsze ciasto czekoladowe

A zarazem najsmaczniejsze. Wilgotne, mocno czekoladowe, czas przygotowania to dosłownie 15 minut. Dodatkowo możemy je upiec w wersji bez mąki i zastąpić ją mielonymi migdałami.
 Z przepisu Nigelli Lawson.

 Składniki;
  • 150 ml oliwy;
  • 50g kako;
  • 125 ml wrzątku;
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 125 g mąki pszennej lub 150 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 200 g cukru;
  • 3 jaja




Kakao przesiewamy do miski i mieszamy z wrzątkiem na gładką pastę o półpłynnej konsystencji, dodajemy ekstrakt waniliowy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mikserem ucieramy cukier, oliwę oraz jaja, miksując około 3 minuty na bladożółtą masę. Łyżką dodajemy kakaową pastę a następnie powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą ( lub migdały). Wszystkie składniki ucieramy jeszcze chwilę a następnie przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy 40-45 minut w 170 C. Gotowe ciasto jest w środku miękkie i wilgotne.

Smacznego!!!


Chciałabym Was serdecznie zaprosić na moją drugą stronę na Facebooku
Szydłoteka
Może coś Wam wpadnie w oko ;)