niedziela, 22 lipca 2012

Faszerowany Bakłażan

W ostatnim czasie wiele się zdarzyło, między innymi zmieniliśmy mieszkanie.
Jeszcze w starym wpadli na obiad przyjaciele, a ja zaserwowałam im faszerowane bakłażany oraz grillowane polędwiczki.
Smakowało.
Z pełnymi brzuchami odpoczywaliśmy na balkonie zastanawiając się jak to będzie kiedy do naszych dwóch córek dołączy ich synek.
Czekamy z niecierpliwością!
A teraz przepis na bakłażana :)

Składniki:
  • 2 duże bakłażany;
  • 250 g pieczarek;
  • 1 mała cebula;
  • 1/2 małej papryczki chili;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 czerwona papryka;
  •  1/2 opakowania puszki krojonych pomidorów;
  • ser feta
Bakłażany drążymy delikatnie z miąższu (najlepiej łyżką do zupy), który kroimy w kostkę.
Wydrążone łódeczki solimy i odstawiamy na 15 minut.
Wszystkie pozostałe składniki również kroimy w kostkę, a następnie razem z miąższem bakłażana podsmażamy je na patelni.
Na koniec dodajemy pomidory i przyprawiamy solą i pieprzem.
Łódki opłukujemy wodą i układamy w nich farsz, posypujemy z wierzchu fetą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-25 minut.


 Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. bardzo lubię bakłażany! urządziliście się już zupełnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :)
      jeszcze nie do końca, wciąż brakuje nam kanapy i "kącika" biurowego.

      Usuń
  2. A ja od kilku dni myślę o bakłażanie! :)
    W pierwszej chwili zrozumiałam, że Wasz synek ;))
    I jak w nowym miejscu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nasz, ale prawie jak ;)
      Dziękuję dobrze :) już jak u siebie.
      nie myśl tylko rób i pałaszuj :)

      Usuń