Gorące, ostre, rozgrzewające, idealne na chłodny i wietrzny dzień. Świetne również dlatego, że to danie pozwalające czerpać z darów jesieni :)
Składniki:
- cukinia;
- 2 papryki czerwone i 2 żółte;
- mała papryczka chili;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- 5-6 dużych pieczarek;
- puszka pomidorów w kawałkach
- kawałek kiełbasy - u mnie podwawelskiej;
- sól, pieprz, papryka ostra, cząber, czosnek
Posiekaną w piórka cebulę i pokrojone w większe kawałki pieczarki podduszamy na małej ilości oleju. Kiedy zmiękną dodajemy pozostałe warzywa. Ja moje pokroiłam w plastry, bo lubię żeby były widoczne w daniu, ale możecie pokroić jak Wam się zechce. Zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody (właściwie to popłukałam trochę puszkę po pomidorach). Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wtedy dodajemy kiełbasę i przyprawiamy do smaku. Zostawiamy na wolnym ogniu, aby smaki mogły się połączyć.
I to wszystko!
Proste i przyjemne!
SMACZNEGO!!!!
próbowałam od razu tu skrobnąć i coś się nie dało ;)
OdpowiedzUsuńleczo uwielbiam, dawno nie robiłam :) narobiłaś mi smaka - idealna potrawa na jesień!
Eljotynko mam nadzieję, że częściej się tu pojawiać będziesz :))
I ślicznie się tu zrobiło - tak ciepło :)
Też mam taką nadzieję ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję raz jeszcze :)
Wygląda rewelacyjnie i zapewne jeszcze lepiej smakuje:) Najwyższa pora żebym i ja zmierzyła się z leczo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
To było moje drugie podejście :)
Usuńpowodzenia! :)
Pysznie i zdrowo czyli to co króliczki lubią najbardziej ;) A moja wersja na leczo przepis
OdpowiedzUsuń