Składniki :
( http://moderntasteblog.blogspot.com/2012/08/mocha-cupcakes.html)
- 125 g mąki;
- 150 g cukru;
- 60 g masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 150 ml mleka;
- 1 jajko;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso;
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Oddzielnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao.
Dodajemy do masy maślanej kolejno suche składniki i mleko na przemian, kończąc suchymi. Delikatnie mieszamy po każdym dodaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy 20 - 25 min.
Gotowe, wystudzone babeczki nasączamy syropem kawowym składającym się z:
- 90 ml wody;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso
Następny krok to dekoracja, na wierzch wykładamy krem kawowy z mascarpone i oblewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
- 1 jajko;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso;
- 250 g mascarpone
Jajko ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej, dodajemy kawę i studzimy. Łączymy z mascarpone - dodając krem do serka (!). Ja zrobiłam odwrotnie i w rezultacie zamiast pięknej puszystej góry musiałam maczać moje babeczki w rozpuszczonym serku.
Na szczęście nie zepsuło to efektu smakowego :)
Na koniec kleksy z czekolady i gotowe!
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz