W przypadku tego ciasta nie było takiego problemu, gdyż to nie jest zwykłe, kruche - jego bazą jest twaróg.
Byłam mile zaskoczona z efektu i cieszę się, że wpadłam na ten przepis.
A znalazłam go tu.
Składniki:
- 250 g twarogu;
- 3 łyżki masła;
- szklanka mąki;
- cukinia;
- 1/2 papryki zółtej i czerwonej ;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- trochę papryki chli;
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Twaróg mieszamy z mąką, masłem oraz solą. Zagniatamy, a właściwie wyrabiamy. Wylepiamy foremkę do tarty i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200' C) na około 15 min. do momentu aż się zarumieni.
W międzyczasie podsmażamy na patelni przyprawione warzywa. Układamy je na podpieczonym spodzie. Ja zanim ułożyłam warzywa starłam najpierw trochę sera żółtego. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 25 minut. I gotowe.
Niezwykle szybki i proste, a jakie smaczne!!!
Smacznego!!!
tarta pełna zdrowia :))
OdpowiedzUsuńPrawda? :))
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że kilka razy robiłam na tzw. kruchym tartę i średnio mi wychodziło ono. Nie lubię zagniatać, więc pewnie dlatego ;)
OdpowiedzUsuńZa francuskim ciastem nie przepadam...
A tu proszę - fajna alternatywa! :)
Widziałam gdzieś (tylko gdzie?), że ktoś (tylko kto?) zrobił tartę na spodzie... z ryżu! :))
uuuu na ryżu? to jest coś :)
Usuńp.s. świetne nowe zdjęcie!! w sensie, że Twoje własne ;)
No kurnasz na ryżu. Jak znajdę jakimś cudem ten przepis to zapodam :)
UsuńP.S. Dzięki!! :)) Też mi się spodobało ;)
jest :) http://przecinkowa.blogspot.com/2012/10/brokuowa-tarta-na-spodzie-z-brazowego.html
UsuńWspaniała tarta! Przepis na ciasto chętnie podpatrzę, bo mi również kruche nie zawsze wychodzi, a to wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak jakoś dziwnie jest z tym kruchym :)
UsuńNie krępuj się :))
Pozdrawiam!
lid!!!! gdzie nowe posty! Co sie obijasz!!!
OdpowiedzUsuńZu! gdzie Twój blog? co się obijasz/! ;D
OdpowiedzUsuńumarl zanim sie urodzil ;)
OdpowiedzUsuń