Myśl o tym daniu pojawiła się wraz z dyniami, czułam wręcz przymus zrobienia go.
Jako wspaniałe uzupełnienie upiekłam czosnkowe chlebki naan co okazało się łatwiejsze niż myślałam ;)
Kremowe curry z dynią i czosnkowe chlebki Naan
- pierś z kurczaka;
- 250g dyni posolonej i upieczonej;
- 1 op mleka kokosowego;
- sok z 1 limonki;
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, pieprz, słodka papryka, trochę cynamonu, kurkuma, imbir, sól;
- natka pietruszki;
- 320g mąki;
- 125ml ciepłego mleka;
- 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka oliwy;
- 7g drożdzy instant;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 pełne łyżki stopionego masła;
- 6-7 posiekanych ząbków czosnku
Oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pierś wkładamy do wymieszanych wcześniej przypraw. Skrapiamy lekko oliwą aby lepiej oblepiły one kurczaka i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny. W międzyczasie kroimy dynię w kostkę, solimy i pieczemy około 15 - 20 minut w 180 C.
Gdy mięso będzie gotowe obsmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oliwy, następnie dodajemy dynię i mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy. Mieszamy co jakiś czas. Dynia powinna lekko się rozpaść i dzięki temu curry stanie się kremowe. Gdy kurczak będzie już miękki danie jest gotowe. Trzeba spróbować i doprawić sokiem z limonki a jeśli jest dla Was za mało pikantne dodajcie papryczki chilli. Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z jeszcze ciepłymi chlebkami, które idealnie nadają się do wybierania sosu z talerza.
SMACZNEGO!!!
fajne zdjecia! te chlebki wyglaaja bosko! szkoda tylko ze tak duzo roboty przy nich :(
OdpowiedzUsuńNo właśnie nie, tak się tylko wydaje. Wystarczy wyrobić wszystko mikserem i odstawić do wyrośnięcia :)
OdpowiedzUsuńhmm moze sprobuje nawet :)
OdpowiedzUsuń