To już trzecia w mojej kolekcji, ale do przygotowania któregoś z przepisów bardziej zachęciły mnie programy Nigellissima. Chyba bardziej lubię oglądać gotującą Nigelle niż czytać.
Tak czy siak powstało ciasto jogurtowe o wyraźnym aromacie cytryny i wanilii.
A do pomocy w przygotowaniu go miałam cztery chętne dziewczęce rączki :)
Ciasto jogurtowe
Składniki ;
- 150 ml jogurtu naturalnego ( ja użyłam greckiego);
- 150 ml oleju roślinnego;
- 3 jaja;
- 250g cukru;
- 1 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego;
- otarta skórka z 1/2 cytryny;
- 175g mąki pszennej;
- 100 g mąki ziemniaczanej lub 75g maki kukurydzianej;
- 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia ciasta
Ciasto przelewamy do formy. Ja użyłam zwykłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nigella piekła swoje ciasto w formie z kominem.
Ciasto pieczemy w 180 C przez 30 - 35 minut.
Moje było w piekarniku około 50 minut, gdyż po upływie wyznaczonego czasu było jeszcze trochę blade.
Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
I gotowe!
SMACZNEGO!!!
Próbowałam, jest pyszna:) Mnie również bardziej przekonują jej programy niż książki:)
OdpowiedzUsuńWidziałam właśnie u Ciebie, że masz foremkę jak należy :))
OdpowiedzUsuńlubię ją oglądać, jest.. yhmm.. apetyczna ;)
warte zrobienia;) lubię przepisy Nigelli
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Łatwe a jak się dorzuci kandyzowaną skórkę z pomarańczy - to poezja.
OdpowiedzUsuń