Do koszyka włóżcie mufinki, będą idealną przekąską.
Składniki:
- 2 jabłka;
- 250g mąki orkiszowej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu;
- 125g cukru ( jasny trzcinowy będzie w sam raz );
- 125 ml płynnego miodu;
- 60 ml jogurtu naturalnego;
- 125 ml oleju roślinnego;
- 2 jaja;
- 75g całych migdałów
Jabłka obieramy i kroimy na małą kostkę. Do miski wsypujemy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu. W drugiej misce mieszamy cukier, miód, jogurt, olej roślinny i jaja. Migdały grubo siekamy, połowę wsypujemy do miski z mąką a drugą część mieszamy z 4 łyżeczkami cukru i łyżeczką cynamonu, będzie to posypka na wierzch mufinek.
Mieszamy mokre składniki z suchymi i dodajemy pokrojone jabłka.
Łączymy wszystko razem, nie mieszając za długo. Ciasto przekładamy do papilotek i posypujemy kruszonką z migdałów i cukru. Pieczemy około 20 min w 200C.
*przepis pochodzi z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson
Smacznego!!!
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń