poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Trufle

Pyszne, czekoladowe z delikatnym aromatem pomarańczy.
Rozpływające się w ustach. Moje pierwsze i na pewno nie ostatnie.
Przyjemność zadziwiająca w prostocie przygotowania i cudowna w dowolności kombinacji smakowych.


Czekoladowe Trufle
(http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2011/02/mae-sodkosci-trufle.html)
  • Tabliczka gorzkiej czekolady 80%;
  • 100 g śmietany kremówki;
  • 2 łyżki masła;
  • sok z połówki pomarańczy;
  • kakao


Śmietanę wraz z sokiem pomarańczowym i łyżeczką kawy trzeba podgrzać na małym ogniu , odstawić na 30 minut i ponownie podgrzać. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodajemy masło. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy aż czekolada ją wchłonie.
Masę odstawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki aż stężeje.
Gdy będzie gotowa formujemy kulki, które obtaczamy w kakao.
Przechowujemy w lodówce.
U mnie stały jeden dzień. Są pyszne!
Spróbujcie swoich własnych kombinacji smakowych!


SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. nooooo szacun. wyglądają obłednie! jakoś nie wpadłam na to, żeby zrobić je sama :)

    OdpowiedzUsuń