Smak tego sera jest dość specyficzny i co tu dużo mówić trzeba go lubić aby makaron nam smakował.
Penne z polędwicą w sosie serowym
(przepis pochodzi z : http://www.makecookingeasier.pl/blog/na-obiad/)
- 1 polędwiczka wieprzowa;
- około 300 g sera gorgonzola;
- 200g śmietany ( u mnie 18%);
- 1 żółtko;
- makaron;
- 3-4 łyżki oliwy;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- sól, pieprz
- rukola
Następnie smażymy na patelni doprawiając solą i pieprzem.
W między czasie gotujemy makaron oraz rozpuszczamy w rondelku ser, gdy już stanie się płynny dodajemy do niego śmietanę i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtko, mieszamy i wyłączamy gaz.
Ugotowany makaron łączymy z sosem, dodajemy mięso i posypujemy rukolą oraz parmezanem.
Smacznego!!!
Eljotynko też robiłam to danie (też wrzuciłam na bloga, haha). Robiłam nie raz :). Jak dla mnie jest ono wyborne!
OdpowiedzUsuńAno rzeczywiście jest :D
Usuńmi nie do końca pasuje smak gorgonzoli, ale jako mięsożerca uwielbiam polędwicę ;)
Pozdrawiam ciepło :)
p.s świetne formy do tart zakupiłaś :)
a skąd Wy znacie to danie? ja nie znam :) a brzmi super! uwielbiam wieprzowe polędwiczki. goronzolę też lubię. a u Ciebie kochana na zdjęciach wygląda wybornie i wiosennie!
OdpowiedzUsuń