wtorek, 15 listopada 2011

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanek jest tyle ile pomysłów w głowie! To cudowne danie można przygotować ze wszystkiego i z niczego. Nie raz zapiekanka ratowała mnie w sytuacji kiedy zaplanowany wcześniej obiad nie chciał się udać ;) 
Ta, którą dziś Wam zaproponuję to kompozycja warzyw przykrytych sosem beszamelowym. I już :)

Zapiekanka z cukinią
Składniki:
  • 20 dag boczku wędzonego;
  • 20 dag pieczarek;
  • 4 ziemniaki;
  • cukinnia;
  • 50 g masła;
  • 50 g mąki;
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka;
  • ser żółty ( dowolna ilość);
  • gałka muszkatołowa, czosnek, sól i pieprz



 Ziemniaki gotujemy w łupinach na półtwardo, obieramy i kroimy w plastry. Cukinię również kroimy razem ze skórką. Boczek i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni. Przygotowujemy sos beszamelowy; roztopione masło łączymy z mąką, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż zgęstnieje. Przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i czosnkiem.
Naczynie smarujemy oliwą i układamy najpierw ziemniaki na przemian z cukinią, następnie posypujemy boczkiem z pieczarkami i polewamy sosem. Z drugą warstwą tak samo. Na koniec posypujemy obficie serem żółtym i zapiekamy około 50 minut w 200 C. 
Posypujemy szczypiorkiem lub natką!

SMACZNEGO!!!!