wtorek, 19 lutego 2013

Chlebek bananowy

Z orzechami włoskim i ponownie z przepisu Nigelli.
Przypomniałam sobie o tym, że miałam go spróbować kiedy banany w mojej lodówce dojrzały trochę za bardzo. Okazja nadarzyła się sama :)
Ciasto zaraz po upieczeniu wydawało się nieco za słodkie, ale następnego dnia było wręcz idealne, a kolejnego jeszcze lepsze!




 Składniki:
  • 125 g niesolonego masła;
  • 4 średniej wielkości banany;
  •  150g cukru ( dałam trochę mniej);
  • 2 jajka;
  • 175g mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyż sody ( nie dodawałam)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
w oryginalnym przepisie Nigella dodaje 100g suszonych wiśni i 100g wiórków kokosowych.





Roztopione i wystudzone masło miksujemy z cukrem. Dodajemy rozgniecione banany i jajka, ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia ( i ewentualnie sodę) mieszamy łyżką. Dodajemy orzechy. Mieszamy dokładnie i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy 50 minut w 175 C.
Upieczone ciasto powinno z brzegu odstawać od foremki oraz mieć sprężysty wierzch.

SMACZNEGO!!!!

2 komentarze: