środa, 13 lutego 2013

Zapiekany dorsz

Pod pierzynką ze szpinaku oraz pora.
W moim domu rzadko gości ryba, ale kiedy już jest szukam innych sposobów na jej przygotowanie niż zwyczajne smażenie w panierce.
Ryba upieczona w piekarniku jest bardzo delikatna, szpinak wymieszany z porem i doprawiony czosnkiem nadaje jej ostrości i wyraźnego smaku.


Składniki:
  • 1 duży filet z dorsza;
  • 1 por;
  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sok z cytryny, sól, pieprz;
  • ser cheddar do posypania po wierzchu 



Rybę myjemy, solimy i pieprzymy oraz kroimy na 4 kawałki.
Na patelni podsmażamy pokrojonego pora. Dokładamy do niego szpinak, zmniejszamy gaz i czekamy aż się rozmrozi. Kiedy będzie gotowy doprawiamy solą, pieprzem i ścieramy czosnek.
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko skropionego oliwą. Wykładamy na wierzch mieszankę szpinaku i pora. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy około 30 minut w 200 C.










Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Wydawało mi się, że pisałam już pod tym postem ;)
    Takie wydanie rybki lubię najbardziej! Zapiekana z zielonymi dodatkami :)
    Pozdrawiam Cię Eljotynko :)

    OdpowiedzUsuń