W moim domu rzadko gości ryba, ale kiedy już jest szukam innych sposobów na jej przygotowanie niż zwyczajne smażenie w panierce.
Ryba upieczona w piekarniku jest bardzo delikatna, szpinak wymieszany z porem i doprawiony czosnkiem nadaje jej ostrości i wyraźnego smaku.
Składniki:
- 1 duży filet z dorsza;
- 1 por;
- 1/2 opakowania szpinaku mrożonego;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z cytryny, sól, pieprz;
- ser cheddar do posypania po wierzchu

Rybę myjemy, solimy i pieprzymy oraz kroimy na 4 kawałki.
Na patelni podsmażamy pokrojonego pora. Dokładamy do niego szpinak, zmniejszamy gaz i czekamy aż się rozmrozi. Kiedy będzie gotowy doprawiamy solą, pieprzem i ścieramy czosnek.
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko skropionego oliwą. Wykładamy na wierzch mieszankę szpinaku i pora. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy około 30 minut w 200 C.
Smacznego!!!
Wydawało mi się, że pisałam już pod tym postem ;)
OdpowiedzUsuńTakie wydanie rybki lubię najbardziej! Zapiekana z zielonymi dodatkami :)
Pozdrawiam Cię Eljotynko :)