czwartek, 31 stycznia 2013

Ciasto jogurtowe Nigelli

Wśród prezentów gwiazdkowych znalazłam również nową książkę Nigelli Lawson "Nigellissima".
To już trzecia w mojej kolekcji, ale do przygotowania któregoś z przepisów bardziej zachęciły mnie programy Nigellissima. Chyba bardziej lubię oglądać gotującą Nigelle niż czytać.
Tak czy siak powstało ciasto jogurtowe o wyraźnym aromacie cytryny i wanilii.
A do pomocy w przygotowaniu go miałam cztery chętne dziewczęce rączki :)



Ciasto jogurtowe
Składniki ;
  • 150 ml jogurtu naturalnego ( ja użyłam greckiego);
  • 150 ml oleju roślinnego;
  • 3 jaja;
  • 250g cukru;
  • 1 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego;
  • otarta skórka z 1/2 cytryny;
  • 175g mąki pszennej;
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub 75g maki kukurydzianej;
  • 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia ciasta
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i odstawiamy. Do żółtek dodajemy jogurt oraz cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy olej, jednocześnie wciąż ucierając ciasto, potem zapach waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Ostatnie dodajemy sypkie składniki czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną/kukurydzianą. Mieszamy. Na końcu zostanie wmieszana piana z białek.
Ciasto przelewamy do formy. Ja użyłam zwykłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nigella piekła swoje ciasto w formie z kominem.
Ciasto pieczemy w 180 C przez 30 - 35 minut.
 Moje było w piekarniku około 50 minut, gdyż po upływie wyznaczonego czasu było jeszcze trochę blade.
Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
I gotowe!





















SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Próbowałam, jest pyszna:) Mnie również bardziej przekonują jej programy niż książki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam właśnie u Ciebie, że masz foremkę jak należy :))
    lubię ją oglądać, jest.. yhmm.. apetyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. warte zrobienia;) lubię przepisy Nigelli

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Łatwe a jak się dorzuci kandyzowaną skórkę z pomarańczy - to poezja.

    OdpowiedzUsuń