środa, 6 marca 2013

Omlet


Na dwa sposoby.
Główny składnik oprócz jajek to wędzony łosoś.
Idealny na szybki obiad czy pożywne śniadanie!

Omlet ze szpinakiem i łososiem
  • 2 jaja;
  • garść liści świeżego szpinaku baby;
  • trochę startego parmezanu;
  • kilka kawałków łososia;
  • sól i pieprz
Omlet z twarożkiem i łososiem
  • 2 jaja;
  • kilka kawałków łososia;
  • kawałek białego sera;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • kilka plastrów ogórka zielonego;
  • kilka piórek czerwonej cebuli;
  • sól i pieprz





Jaja rozmącamy z łyżką mleka, solimy.
Dodajemy szpinak, parmezan, pokrojonego łososia i wlewamy na patelnię.
Smażymy na wolnym ogniu tylko z jednej strony i zdejmujemy gdy góra zetnie się do takiej konsystencji, która nam odpowiada. Składamy na pół i zdejmujemy na talerz.




Tak samo jak przy pierwszym omlecie, jaja rozmącamy z łyżką mleka, solimy i wylewamy na patelnię.
W miseczce ucieramy ser biały z jogurtem naturalnym, doprawiamy.
Omlet przekładamy na drugą stronę. Twarożek nakładamy na usmażoną już stronę, dodajemy łososia i składamy na pół. Gotowy zsuwamy na talerz, delikatnie rozchylamy i układamy na wierzchu ogórka oraz czerwoną cebulę.
i gotowe!

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Wiesz jak dawno nie jadłam omletu?! Dzięki Twoim pomysłom chyba to się zmieni :))
    Pozdrawiam Eljotynko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie te omlety nie bez powodu ;)
    cieszę się, że nabrałaś chęci!
    Twoja ostatnia sałata - wyborna!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń