Zapiekanek jest tyle ile pomysłów w głowie! To cudowne danie można przygotować ze wszystkiego i z niczego. Nie raz zapiekanka ratowała mnie w sytuacji kiedy zaplanowany wcześniej obiad nie chciał się udać ;)
Ta, którą dziś Wam zaproponuję to kompozycja warzyw przykrytych sosem beszamelowym. I już :)
Zapiekanka z cukinią
Składniki:
- 20 dag boczku wędzonego;
- 20 dag pieczarek;
- 4 ziemniaki;
- cukinnia;
- 50 g masła;
- 50 g mąki;
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka;
- ser żółty ( dowolna ilość);
- gałka muszkatołowa, czosnek, sól i pieprz
Ziemniaki gotujemy w łupinach na półtwardo, obieramy i kroimy w plastry. Cukinię również kroimy razem ze skórką. Boczek i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni. Przygotowujemy sos beszamelowy; roztopione masło łączymy z mąką, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż zgęstnieje. Przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i czosnkiem.
Naczynie smarujemy oliwą i układamy najpierw ziemniaki na przemian z cukinią, następnie posypujemy boczkiem z pieczarkami i polewamy sosem. Z drugą warstwą tak samo. Na koniec posypujemy obficie serem żółtym i zapiekamy około 50 minut w 200 C.
Posypujemy szczypiorkiem lub natką!
SMACZNEGO!!!!
o masz. u Ciebie cukinia, u mnie cukinia :))) jakbyśmy się zgadały ;) zjadłabym taką zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńO tym samym pomyślałam :) wiesz, że była naprawdę dobra, zaskoczyła mnie :) wszystko zjedliśmy we dwoje ;)
OdpowiedzUsuńOooo i mam pomysl na obiad:) Danke, danke:)
OdpowiedzUsuńZapiekanki lubimy:) A ze mam dwie, marniejace juz po malu cukinie to bedzie dzisiaj zapiekanka:)
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :))
OdpowiedzUsuń