
Z przepisu Nigelli Lawson.
Składniki;
- 150 ml oliwy;
- 50g kako;
- 125 ml wrzątku;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 125 g mąki pszennej lub 150 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 200 g cukru;
- 3 jaja
Kakao przesiewamy do miski i mieszamy z wrzątkiem na gładką pastę o półpłynnej konsystencji, dodajemy ekstrakt waniliowy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mikserem ucieramy cukier, oliwę oraz jaja, miksując około 3 minuty na bladożółtą masę. Łyżką dodajemy kakaową pastę a następnie powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą ( lub migdały). Wszystkie składniki ucieramy jeszcze chwilę a następnie przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy 40-45 minut w 170 C. Gotowe ciasto jest w środku miękkie i wilgotne.
Smacznego!!!
Chciałabym Was serdecznie zaprosić na moją drugą stronę na Facebooku
Szydłoteka
Może coś Wam wpadnie w oko ;)

Wygląda świetnie, a do tego taki prosty przepis :):)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie czekoladowo))
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że też tak uważacie :)
OdpowiedzUsuń