wtorek, 15 marca 2011

miało być inaczej

A wyszło tak i bardzo mnie to cieszy :) Mając w lodówce ciasto francuskie i łososia pomyślałam o zapiekanym łososiu w cieście francuskim pod pierzynką z pora. Niestety okazało się iż ciasto nie nadaje się już do spożycia. Na patelni czekał już gotowy farsz, co tu zrobić? Nie wiele myśląc złapałam paczkę tagliatelle oraz garść liści młodego szpinaku i w ten właśnie sposób powstał obiad.

Aby go przygotować potrzeba :
  • 1/2 średniej wielkości filetu z łososia;
  • 1 pora;
  • ząbek czosnku;
  • dużą garść liści świeżego szpinaku;
  • 250g makaronu;
  • sól i pieprz;
  • sok i skórkę z połówki cytryny
Pokrojonego pora trzeba poddusić na patelni, gdy zmięknie dodaj czosnek i szpinak. W między czasie pokrój łososia w grubą kostkę, posyp solą i pieprzem oraz polej sokiem z cytryny i posyp startą skórką. Odstaw na kilka minut. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość dodaj do warzyw łososia i delikatnie podsmażaj na patelni aż zaróżowieje.
Na koniec dodaj jeszcze garść liści szpinaku i wyłącz ogień aby się nie zmniejszyły.
Do tak przygotowanego sosu wrzuć na patelnie makaron.
Wymieszaj z sosem, przełóż na talerze, posyp parmezanem i zajadaj!

SMACZNEGO!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz