Do przygotowania potrzeba :
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 3 plasterki szynki;
- 3 plasterki sera żółtego;
- musztardy;
- 4 jaj;
- około szklanki mleka;
- soli i pieprzu;
- 3 łyżek sera żółtego
Jaja wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Polej nimi ułożone pieczywo. Podnieś formę i delikatnie zamieszaj, tak aby masa mleczno - jajeczna pokryła dokładnie chleb. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki.
Jeśli masz ochotę zjeść to danie na śniadanie, to przygotuj je wieczorem i zostaw w lodówce na całą noc. Ja podawałam je na kolację i wstawiłam do lodówki na około godzinę. Tak czy inaczej, piecze się je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posyp tosty startym żółtym serem.
Dla zaostrzenia smaku tej potrawy polecam dodać pokrojone pomidorki lekko skropione octem winnym.
* tosty z przepisu Nigelli.
SMACZNEGO!!!!
ooo oryginalne całkiem. muszę spróbować. z której to nigelli?
OdpowiedzUsuńEkspresowej ;)
OdpowiedzUsuń