Do przygotowania potrzeba:
- 1 podwójną pierś z kurczaka;
- 5 ziemniaków;
- pęczek bazyli;
- 1/2 pęczka pietruszki;
- 4 suszone pomidory;
- ząbek czosnku;
- kilka kropel oliwy;
- 1 jogurt naturalny;
- mała papryczka chili;
- słodki zielony groszek;
- liście młodego szpinaku;
- sól, pieprz, bazylia, sos sojowy, ocet balsamiczny, rozmaryn
Pierś z kurczaka rozetnij na pół, możesz delikatnie ją rozbić. Zamarynuj ją w 2 łyżkach sosu sojowego, łyżce octu balsamicznego i odrobinie rozmarynu. Spokojnie wystarczy zostawić ją w lodówce na około 2 godziny. Kiedy czas upłynie zacznijcie ją grillować na patelni grillowej lub w piekarniku.
Mniej więcej godzinę wcześniej wstawcie do piekarnika pokrojone w kostkę ziemniaki pomiędzy którymi rozrzucicie na blasze ząbki czosnku i trochę cebuli. Całość posypcie bazylią i delikatnie skropcie oliwą. Powinny się piec około 50-60 minut w 200 stopniach.
Czas na sosy do mięsa i do ziemniaków.
Pęczek bazylii, ząbek czosnku, 4 pokrojone w paski suszone pomidory, trochę pietruszki oraz kilka kropel oliwy potraktujcie blenderem. Wyjdzie Wam pyszne czerwone pesto. Idealne do grillowanego mięsa.
Sos do ziemniaków to jogurt naturalny wymieszany z posiekaną papryczką chili, pietruszką doprawiony czosnkiem, solą i pieprzem.
I to chyba właściwie wszystko. Pod koniec grillowania mięsa, na patelnię wrzućcie zielony groszek i lekko go zrumieńcie. Mięso ułóżcie na liściach szpinaku skropionych octem balsamicznym wymieszanych z oliwą czosnkową. Do tego pachnące ziemniaki z chrupiącą skórką i wyraziste w smaku sosy!
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz