sobota, 12 marca 2011

a na obiad co?

Czasem mam problem z tym, co przygotować na obiad. Wydaje mi się wtedy, że wszystko już było i znowu zaserwuję to samo. Na szczęście czasem mały szczegół zmienia całe danie. Tym razem sobotni obiad został zrobiony dopiero w niedzielę, ale dzięki temu mięso miało czas by dłużej poleżeć w marynacie, chociaż tak na prawdę kurczak wcale tego nie potrzebuje.
Do przygotowania potrzeba:
  • 1 podwójną pierś z kurczaka;
  • 5 ziemniaków;
  • pęczek bazyli;
  • 1/2 pęczka pietruszki;
  • 4 suszone pomidory;
  • ząbek czosnku;
  • kilka kropel oliwy;
  • 1 jogurt naturalny;
  • mała papryczka chili;
  • słodki zielony groszek;
  • liście młodego szpinaku;
  • sól, pieprz, bazylia, sos sojowy, ocet balsamiczny, rozmaryn

Pierś z kurczaka rozetnij na pół, możesz delikatnie ją rozbić. Zamarynuj ją w 2 łyżkach sosu sojowego, łyżce octu balsamicznego i odrobinie rozmarynu. Spokojnie wystarczy zostawić ją w lodówce na około 2 godziny. Kiedy czas upłynie zacznijcie ją grillować na patelni grillowej lub w piekarniku.
Mniej więcej godzinę wcześniej wstawcie do piekarnika pokrojone w kostkę ziemniaki pomiędzy którymi rozrzucicie na blasze ząbki czosnku i trochę cebuli. Całość posypcie bazylią i delikatnie skropcie oliwą. Powinny się piec około 50-60 minut w 200 stopniach.

Czas na sosy do mięsa i do ziemniaków.
Pęczek bazylii, ząbek czosnku, 4 pokrojone w paski suszone pomidory, trochę pietruszki oraz kilka kropel oliwy potraktujcie blenderem. Wyjdzie Wam pyszne czerwone pesto. Idealne do grillowanego mięsa.
Sos do ziemniaków to jogurt naturalny wymieszany z posiekaną papryczką chili, pietruszką doprawiony czosnkiem, solą i pieprzem.





I to chyba właściwie wszystko. Pod koniec grillowania mięsa, na patelnię wrzućcie zielony groszek i lekko go zrumieńcie. Mięso ułóżcie na liściach szpinaku skropionych octem balsamicznym wymieszanych z oliwą czosnkową. Do tego pachnące ziemniaki z chrupiącą skórką i wyraziste w smaku sosy!

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz