piątek, 5 sierpnia 2011

W trakcie naszych wakacji rozleniwiłam się i nie gotowałam niczego.
Szukałam różnych smaków i inspiracji odwiedzając trójmiejskie knajpki, lecz niestety zawsze wychodziłam z nich nie do końca zadowolona.
 Po powrocie do domu odnalazłam inspiracje na innych blogach. 
Jedna z nich to Ratatouille u Liski a druga to Kurczak w serach i śmietanie od Owiecy
Spragniona kulinarnych doznań przygotowałam obie te potrawy jednocześnie! 
Był to strzał w dziesiątkę! Warzywa z ratatouille cudownie rozpływają się w ustach, zostawiając posmak pomidorowego sosu. Kurczak otoczony chrupiącą panierką z serów i nasiąknięty śmietaną uzupełnia je idealnie.

Składniki :
Ratatouille
  • 2 cukinie ( żółta i zielona);
  • 3 papryki (żółta, pomarańczowa i czerwona);
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 puszki krojonych pomidorów;
  • oliwa z pestek winogron i zioła prowansalskie
Posiekaną cebulę chwilę szklimy na rozgrzanej oliwie a następnie dodajemy do niej czosnek oraz pokrojone warzywa. Chwilę podduszamy i wlewamy pomidory. Przyprawiamy ziołami i solą. Dusimy pod przykryciem około godziny, aż warzywa zmiękną.


Kurczak pod pierzynką z serów 
  •  pierś z kurczaka;
  • śmietana 30% (małe opakowanie);
  • 1 kulka mozzarelli;
  • ser  corregio;
  • sól ziołowa, czosnek, pieprz, papryka

Oprószony przyprawami filet wkładamy  na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy go z obu stron na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut. Po upływie tego czasu układamy na wierzchu plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia przełączyłam piekarnik na funkcję grill, aby ser był bardziej chrupiący i rumiany.
Jako dodatek do kurczaka i ratatouille podałam grzanki z masłem czosnkowym i szczypiorkiem.


 Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. ja wręcz przeciwnie - w wakacje szaleję w kuchni (o ile nie siedzę pod namiotem :P). Ale to u mnie to kwestia tego, że w czasie roku szkolnego, kiedy wracam ze szkoły głodna, chcę zjeść szybko i dużo, a w wakcje mogę pozwolić sobie na przemyślane posiłki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Monami ja gdy jestem w domu też szaleję w kuchni, a te dwa tygodnie wypoczynku były odcięciem od wszystkiego :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kurczak tez mi sie u Owcy podobal. Ale cos ostatnio daleko mi do rzeznika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :D ha ha. Może jakiś wolny chów w okolicy? ;)

    OdpowiedzUsuń