sobota, 20 października 2012

kawowe babeczki

Co jakiś czas próbuję swoich sił w wersji na słodko i niestety prawie za każdym razem dochodzę do wniosku, że na słono wychodzi mi zdecydowanie lepiej. Tym razem jednak się udało, zapraszam więc na muffiny.
Składniki :
http://moderntasteblog.blogspot.com/2012/08/mocha-cupcakes.html)
  • 125 g mąki;
  • 150 g cukru;
  • 60 g masła;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 150 ml mleka;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso;
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem aż do momentu całkowitego rozpuszczenia, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.
Oddzielnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao.
Dodajemy do masy maślanej kolejno suche składniki i mleko na przemian, kończąc suchymi. Delikatnie mieszamy po każdym dodaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy 20 - 25 min.



Gotowe, wystudzone babeczki nasączamy syropem kawowym składającym się z:
  • 90 ml wody;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso

Następny krok to dekoracja, na wierzch wykładamy krem kawowy z mascarpone i oblewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso;
  • 250 g mascarpone


Jajko ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej, dodajemy kawę i studzimy. Łączymy z mascarpone - dodając krem do serka (!). Ja zrobiłam odwrotnie i w rezultacie zamiast pięknej puszystej góry musiałam maczać moje babeczki w rozpuszczonym serku.
Na szczęście nie zepsuło to efektu smakowego :)
Na koniec kleksy z czekolady i gotowe!




SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz