i to o dziwo bez dodatku przyprawy chili ale za to z pyszną hiszpańską kiełbasą chorizo przyprawione szczyptą kakao i oregano. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała chociaż szczypty pikanterii tak więc zaostrzyłam smak potrawy połówką czerwonej papryczki chili.
Potrawa zapewni Ci obiad na dwa dni ( o ile uda się nie zjeść jej na raz). Pierwszego dnia podałam chili z pysznym chlebem weneckim a drugiego z ryżem basmati i pochwałą prostoty czyli moją ulubioną rucolą z pomidorkami,oliwkami,kaparami i parmezanem polaną prostym dresingiem z oliwy i octu winnego.
Pełna lista produktów:
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny
- kilka plasterków chorizo
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 lub2 kulki sera mozzarella
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku, ewentualnie chili
Podsmaż chorizo na odrobinie oliwy czosnkowej, dodaj mięso mielone i podsmażaj przez kilka chwil następnie dodaj kakao oraz oregano i wymieszaj wszystko razem. Dodaj ketchup lub koncentrat, pomidory i fasolkę.Ponownie wymieszaj, dopraw i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem na około 15 minut. Tuż przed podaniem wmieszaj w chili mozzarelę poczekaj aż się rozpłynie i podawaj.
et voilla!
jak to "bez chilli", skoro finalnie z chilli? ;) a przepisu z kakao nie znałam- szacun ;-)
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie nie było chili to my own modification :)
OdpowiedzUsuń