czwartek, 6 stycznia 2011

czyli chili

i to o dziwo bez dodatku przyprawy chili ale za to z pyszną hiszpańską kiełbasą chorizo przyprawione szczyptą kakao i oregano. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała chociaż szczypty pikanterii tak więc zaostrzyłam smak potrawy połówką czerwonej papryczki chili.

Potrawa zapewni Ci obiad na dwa dni ( o ile uda się nie zjeść jej na raz). Pierwszego dnia podałam chili z pysznym chlebem weneckim a drugiego z ryżem basmati i pochwałą prostoty czyli moją ulubioną rucolą z pomidorkami,oliwkami,kaparami i parmezanem polaną prostym dresingiem z oliwy i octu winnego.



Pełna lista produktów:
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
  • kilka plasterków chorizo
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 lub2 kulki sera mozzarella
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku, ewentualnie chili
Podsmaż chorizo na odrobinie oliwy czosnkowej, dodaj mięso mielone i podsmażaj przez kilka chwil następnie dodaj kakao oraz oregano i wymieszaj wszystko razem. Dodaj ketchup lub koncentrat, pomidory i fasolkę.Ponownie wymieszaj, dopraw i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem na około 15 minut. Tuż przed podaniem wmieszaj w chili mozzarelę poczekaj aż się rozpłynie i podawaj.
et voilla!


2 komentarze:

  1. jak to "bez chilli", skoro finalnie z chilli? ;) a przepisu z kakao nie znałam- szacun ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W oryginalnym przepisie nie było chili to my own modification :)

    OdpowiedzUsuń