Danie to w oryginale pochodzi z Lotaryngii i podawane jest głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale jak to w kuchni bywa ( i za to ją kochamy ) miało już wiele modyfikacji.
W moim wydaniu wygląda tak:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 por
- kilka cząstek mrożonego szpinaku
- pół papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- duża śmietana 12%
- oraz kilka plasterków wędzonego boczku
- sól i pieprz do smaku
Por oraz boczek należy poddusić na patelni, następnie dodać rozmrożony szpinak wszystko razem wymieszać, doprawić czosnkiem, chilli oraz tym co lubimy najbardziej.
Zalewamy farsz rozmieszanymi jajami a na końcu dodajemy śmietanę.
W między czasie ciasto francuskie podpieka się w piekarniku,następnie wyjmujemy nakładamy farsz i wstawiamy na około 15-20 minut.
Na zakończenie posypujemy tartym serem żółtym (opcjonalnie dla kochających ser).
I gotowe :)
Inspiracja by Owieca :)
wyglada super!
OdpowiedzUsuńi jak? smakowało? wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńPowiem tyle.. mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńLidka, a to ty pstrykasz te fotki ?
OdpowiedzUsuńtak jakby ;)
OdpowiedzUsuńrękami męża mego ;p
podział obowiązków w rodzinie :)
szkoda, że nie ma opcji "lubię to" ;)))))
OdpowiedzUsuńno, Jarek- dobra robota :]
OdpowiedzUsuń