czwartek, 13 stycznia 2011

Quiche

Ostatnio tylko mięso i mięso.. znudziło mi się już i miałam chęć na coś innego. I znalazłam :) Coś prostego i baardzo pysznego czyli Quiche.
Danie to w oryginale pochodzi z Lotaryngii i podawane jest głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale jak to w kuchni bywa ( i za to ją kochamy ) miało już wiele modyfikacji.
W moim wydaniu wygląda tak:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 por
  • kilka cząstek mrożonego szpinaku
  • pół papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • duża śmietana 12%
  • oraz kilka plasterków wędzonego boczku 
  • sól i pieprz do smaku

Por oraz boczek należy poddusić na patelni, następnie dodać rozmrożony szpinak wszystko razem wymieszać, doprawić czosnkiem, chilli oraz tym co lubimy najbardziej.
Zalewamy farsz rozmieszanymi jajami a na końcu dodajemy śmietanę.
W między czasie ciasto francuskie podpieka się w piekarniku,następnie wyjmujemy nakładamy farsz i wstawiamy na około 15-20 minut.
Na zakończenie posypujemy tartym serem żółtym (opcjonalnie dla kochających ser).
I gotowe :)
Inspiracja by Owieca :)

7 komentarzy: