A to przez jego kolor, kształt, fakturę oraz to jak na wiele różnych sposobów można go wykorzystać i zjeść.
Najprościej jest podsmażyć go na patelni kładąc na wierzch ser pleśniowy lub mozzarellę, trochę więcej pracy wymaga nafaszerowanie go mięsem mielonym lub innymi warzywami.
Ja lubię wersję pośrednią czyli zapiekane plastry bakłażana przełożone mozzarellą w sosie pomidorowym.
Kup:
- jeden duży bakłażan;
- jedno opakowanie mozzarelli;
- opakowanie przecieru pomidorowego (nie koncentratu).
Bakłażan pokrój w plastry średniej grubości, przypraw solą, pieprzem, bazylią. Podsmaż go na patelni zwykłej lub grillowej. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy wlewając około pół opakowania (250 ml) przecieru pomidorowego do garnka i doprawiając go do smaku tak jak lubisz. Ja dodaję czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano, a tym razem także posiekaną żółtą papryczkę chilli.
Na spód naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu i zacznij układać piramidki bakłażana przekładanego plastrami mozzarelli. Ostatnią warstwę stanowi bakłażan. Na koniec polej wszystko sosem pomidorowym. Pamiętaj o umiarkowaniu, bo inaczej danie zamieni się w papkę. Pofolgować możesz sobie dodając na wierzch odrobinę sera żółtego. Wszystko ląduje w piekarniku na około 20 minut w 180 stopniach.
I to wszystko.
SMACZNEGO!
p.s. kilka dni temu kiedy nie miałam chęci stać za garami zamówiłam pizzę z bakłażanem i cukinią....pychota! Wkrótce spróbuję sama taką zrobić.
hej nie wiem czy lubisz curry ale ten przepis jest super!
OdpowiedzUsuńhttp://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1892
ja też lubię tak zrobione bakłażany. a wiesz, że bakłażan nie tuczy? ;)
OdpowiedzUsuń