sobota, 7 maja 2011

Rozgrzewająca Czerwień

W takie dni jak dziś, kiedy wieje i pada a do tego cała nasza trójka jest chora mam ochotę na jedzenie, które mnie pocieszy i rozgrzeje. Nie chce też zbyt długo go przygotowywać bo zwyczajnie nie mam na to siły. Zabieram się więc za kolejną wariację zupy pomidorowej, tym razem na ostro, trochę meksykańsko.



Meksykański krem pomidorowy z tortillą
Składniki:
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 pomidor;
  • 1 puszka pomidorów krojonych;
  • 1 kulka mozzarelli;
  • 2 tortille;
  • pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka
 Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć do garnka na oliwę z oliwek posyp pieprzem i papryką, podduszaj chwilę. Dodaj pokrojonego pomidora, poczekaj aż puści sok i wlej pomidory z puszki. Gotuj około 10 minut a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli kremu jest za mało na Twoje potrzeby lub uważasz, że jest za gęsty możesz dodać trochę bulionu lub wody. 
W międzyczasie gdy przygotowujesz zupę w rozgrzanym do 100 C piekarniku niech rumienią się tortille. Możesz użyć funkcji grill wtedy ten proces będzie szybszy.
W efekcie powinny być one chrupiące.
Gdy zupa i tortille są już gotowe, porwij na kawałki kulkę mozzarelli i rozłóż ją na talerze. 
Zalej zupą, weź tortille i zajadaj ten pokrzepiający posiłek :)




SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. mniam :) jak się czujecie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepiej :) ale mała cały czas ma mega katar a higiena noska to jakiś dramat... :/

    OdpowiedzUsuń