Autor - osobisty małżonek, nie wypada odmówić :) Trzeba tylko pogodzić moją wiosenną chęć bycia fit i jego męski apetyt. Próbuje więc i kombinuje jak narazie wychodzi całkiem smacznie!
Paszteciki szpinakowe i kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami
Składniki na paszteciki:
( źródło : http://whiteplate.blogspot.com/2010/04/paczuszki-ze-szpinakiem.html )
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- 1 opakowanie świeżego szpinaku;
- 1 mała czerwona cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki śmietany 18%;
- garść kostek sera feta ( ilość zależy od osobistych upodobań);
- tymianek, bazylia, sól i pieprz
- pierś z kurczaka;
- 6 pieczarek;
- jajko, bułka tarta, przyprawy
Cebulę oraz czosnek trzeba pokroić i delikatnie podsmażyć na patelni, następnie dodać posiekane liście szpinaku i mieszajac co chwilę poczekać do momentu kiedy zmniejszy on swoją objętość. Wsypujemy ser, mieszamy i wlewamy śmietanę. Zdejmujemy patelnię z ognia, mieszamy i doprawiamy do smaku. Nadzienie jest gotowe. Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty, nadzienie układamy na samym środku, posypujemy odrobinę parmezanem i zamykamy pasztecik - wszystkie rogi ciasta idą do środka. Ciasto nakłuwamy i smarujemy rozmieszanym jajkiem. Wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 C.
Gdy paszteciki się pieką zajmujemy się przygotowaniem kotletów. Posiekane pieczarki podsmażamy na tej samej ( nie umytej) patelni, na której robiliśmy nadzienie szpinakowe. Dzięki temu nie trzeba ich już dodatkowo przyprawiać. Rozbitą pierś z kurczaka solimy, pieprzymy i na jej środek wykładamy farsz pieczarkowy. Zawijamy w rulonik, spinamy wykałaczkami a następnie panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na nie wielkim ogniu do miękkości i uzyskania odpowiedniego koloru panierki. Obiad podajemy z lekką sałatką z liści szpinaku , fetą i oliwkami skropioną octem balsamicznym i oliwą.
próbowałam w wykonaniu autorki- paszteciki pycha :-) naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuń