poniedziałek, 9 maja 2011

Sałatka z grillowanymi warzywami

Wciąż poszukuję nowych smaków, ciekawych połączeń. Robię to coraz śmielej i odważniej, a ponieważ wciąż staram się być fit mieszam sałaty na różne sposoby. Wspominałam już kiedyś, że bardzo podoba mi się zapach grillowanej papryki, dla samego tego zapachu co jakiś czas papryka ląduje w moim piekarniku, a potem hop do miski z sałatą ;)


Składniki:
  • mieszanka sałat -> u mnie z rucolą;
  • 1 grillowana żółta papryka;
  • 1/2 grillowanego bakłażana;
  • 1/2 grillowanej cukinii;
  • ser feta;
  • oliwki;
  • sos winegret
  Pokrojoną w paski paprykę, pokrojonego bakłażana i cukinię trzeba wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C oraz ustawionego na funkcję grill. Możecie skropić warzywa oliwą smakową np.czosnkową lub posypać ulubioną przyprawą np.bazylią. Warzywa potrzebują około 20 minut. Bakłażan
i cukinia trochę mniej niż papryka. Gdy warzywa będą się grillować, wsypcie sałatę do miski, pokruszcie ser, wrzucie oliwki potem dodajcie gotowe warzywa.


Sos winegret:
 1 łyżka soku z cytryny;
1 łyżka musztardy;
4 łyżki oliwy z oliwy;
sól i pieprz


W cytrynie rozpuszczamy sól, dodajemy musztardę a na końcu oliwę i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatę.


Sałata jest łagodna, cukinia i bakłażan po grillowaniu mają słodkawy smak, dlatego jeśli lubicie ostrzej to radze pokombinowac z sosem, aby był trochę bardziej wyrazisty
w smaku!



SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz