czwartek, 13 października 2011

Tarta z porem i boczkiem

Tak dawno nie pisałam, że nie wiem od czego zacząć. 
Tyle się ostatnio dzieję, brakuje mi czasu na buszowanie w kuchni. Mam ochotę na nowe wyzwania, poszerzanie horyzontów i to nie tylko tych kulinarnych a tymczasem zanim zdążę cokolwiek zrobić to zapadam w sen.
Tarty lubię ze względu na łatwość ich przygotowania oraz ich wytrawność. Czy to na kruchym czy francuskim cieście nie zawstydzą nas przy gościach. Dziś polecam Wam tartę z nadzieniem porowo - serowym z domieszką boczku.


Składniki:
  • 250g mąki;
  • 125g masła;
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1 łyżka oleju;
  • sól;
  • 1 por;
  • opakowanie boczku wędzonego;
  • opakowanie sera feta (250g);
  • 1 jajko
  • śmietana 18% około 3/4 dużego pojemnika








Do mąki dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy powstałe grudki. Dodajemy wodę, olej i sól. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wyklejamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na około 20 minut. 
W tym czasie na patelnię wrzucamy pocięty boczek i czekamy aż się zrumieni, dodajemy pora i razem podduszamy
( nie dodaje oliwy gdyż wystarczy mi tłuszcz, który wytapia się z boczku). 
Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy rozkruszonym serem oraz zalewamy mieszanką śmietany z jajkiem przyprawioną gałką muszkatołową i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wierzch musi się ściąć i zrumienić, wtedy wiadomo, że tarta jest gotowa!


 
SMACZNEGO!!!
p.s. zbliżają się pierwsze urodziny mojej córki, poszukuję inspiracji na tort... Może macie jakieś pomysły? :)


3 komentarze:

  1. Śpij kobieto, bo później nie będzie czasu ;) tarta mniam! ja ostatnio nie mam w ogóle na nic pomysłu :( buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarte uwielbiam...a z dobrym boczkiem to juz wogole mniam :)
    A co do tortow to ja jak narazie robilam jeden jedyny i jak juz go skonczylam i byl koslawy to powiedzialam sobie, ze to byl moj pierwszy i ostatni raz;)
    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny :)
    pomysł na urodzinowe ciasto powoli zaczyna się klarować i nie będzie to tort w ścisłym tego słowa znaczeniu!

    OdpowiedzUsuń