Czasem jest tak, że otwieram kuchenne szafki, lodówkę i wygarniam z nich wszystko z czego mogłoby powstać coś do zjedzenia. Tak było i tym razem.
Wyszło pikantnie i smacznie.
Składniki:
- filet z kurczaka;
- puszka mleczka kokosowego;
- szklanka bulionu drobiowego;
- 1 papryczka chili;
- 2 dymki;
- 1 i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry;
- sok z cytryny, sos sojowy, sos chili do kurczaka, suszony imbir
Filet z kurczaka myjemy i kroimy na paski, skrapiamy sokiem z cytryny oraz marynujemy w sosie sojowym, chili i posypujemy odrobinę imbirem.
Wkładamy do lodówki na jakieś 3-4 godziny albo dłużej. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego mleczko kokosowe, delikatnie zagotowujemy i wyłączamy.
Na patelnię wrzucamy posiekaną chili i dymki, chwilę smażymy, dodajemy kurczaka. Gdy mięso się usmaży wlewamy sos kokosowy, mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pastą curry i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz