piątek, 30 września 2011

Kurczak w kokosie

Czasem jest tak, że otwieram kuchenne szafki, lodówkę i wygarniam z nich wszystko z czego mogłoby powstać coś do zjedzenia. Tak było i tym razem. 
Wyszło pikantnie i smacznie. 


Składniki:
  • filet z kurczaka;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • szklanka bulionu drobiowego;
  • 1 papryczka chili;
  • 2 dymki;
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry;
  • sok z cytryny, sos sojowy, sos chili do kurczaka, suszony imbir




Filet z kurczaka myjemy i kroimy na paski, skrapiamy sokiem z cytryny oraz marynujemy w sosie sojowym, chili i posypujemy odrobinę imbirem. 
Wkładamy do lodówki na jakieś 3-4 godziny albo dłużej. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego mleczko kokosowe, delikatnie zagotowujemy i wyłączamy.
Na patelnię wrzucamy posiekaną chili i dymki, chwilę smażymy, dodajemy kurczaka. Gdy mięso się usmaży wlewamy sos kokosowy, mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pastą curry i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem.













SMACZNEGO!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz