Składniki potrzebne na krem z pomidorów:
- 4 duże pomidory;
- 1 średniej wielkości cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łodyga selera naciowego;
oraz przyprawy:
- bazylia;
- słodka papryka;
- cynamon;
- sól i pieprz;
Posiekaną łodygę selera, cebulę oraz czosnek podsmaż delikatnie w garnku. Trzeba uważać żeby się nie przypaliły, mają się tylko zeszklić. Pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na średniej wielkości kawałki i dodać do warzyw w garnku. Nie potrzebują one wody. Ładnie się rozgotowują i puszczają sok. Gotujcie je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będą już miękkie, zdejmijcie garnek i użyjcie blendera do zamienienia warzyw w krem.
Kiedy już będzie gotowy, doprawcie go do smaku. Szczypta papryki i cynamonu całkowicie zmieniają smak tego kremu. Staje się aromatyczny i pyszny. Na koniec obowiązkowo bazylia.
Gotowe. Moja zupa została podana z utartym parmezanem i śmietaną.
SMACZNEGO!!!
a nie wychodzi za kwasne?
OdpowiedzUsuńNie ;) a jak tak to trzeba posłodzić troszkę ;)
OdpowiedzUsuńja zawsze musze słodzic ;/ ..w polsce sa smaczniejsze pomidory!
OdpowiedzUsuń