piątek, 8 kwietnia 2011

Krem z pomidorów

Zupa pomidorowa zawsze spotyka się z zadowoleniem domowników. Nie ma chyba nikogo, kto by jej nie lubił. Moja ulubiona to ta babcina, z makaronem średniej grubości. Ponieważ sama nie umiem uzyskać  smaku babcinej zupy, to wymyślam własne wariacje pomidorówki. Tym razem zapragnęłam zrobić krem, na szczęście znalazłam do tego odpowiednie, piękne pomidory.

 Składniki potrzebne na krem z pomidorów:
  • 4 duże pomidory;
  • 1 średniej wielkości cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łodyga selera naciowego;
         oraz przyprawy:
  • bazylia;
  • słodka papryka;
  • cynamon;
  • sól i pieprz;



  Posiekaną łodygę selera, cebulę oraz czosnek podsmaż delikatnie w garnku. Trzeba uważać żeby się nie przypaliły, mają się tylko zeszklić. Pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na średniej wielkości kawałki i dodać do warzyw w garnku. Nie potrzebują one wody. Ładnie się rozgotowują i puszczają sok. Gotujcie je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będą już miękkie, zdejmijcie garnek i użyjcie blendera do zamienienia warzyw w krem.
Kiedy już będzie gotowy, doprawcie go do smaku. Szczypta papryki i cynamonu całkowicie zmieniają smak tego kremu. Staje się aromatyczny i pyszny. Na koniec obowiązkowo bazylia.
Gotowe. Moja zupa została podana z utartym parmezanem i śmietaną.






SMACZNEGO!!!

3 komentarze: