piątek, 1 kwietnia 2011

szaszłykowo

Wraz ze słońcem poczułam zapach letniego grillowania. Tęsknie za wypadami pod miasto, kocem, słońcem i leniwym obracaniem potraw.
Nie mogę się doczekać! Póki co pozostaje grill elektryczny i przygotowywanie potraw w warunkach domowych.
Zapraszam na szaszłyki z polędwicy!

Potrzebujesz :
  • 1 większą polędwicę wieprzową;
  • 1 żołtą paprykę;
  • 1 dużą cebuę;
oraz do marynaty;
  • 2 łyżki octu balsamicznego;
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej;
  • przyprawę do grilla ziołowego;

   Mięso pokrój na średniej wielkości kawałki i zamarynuj w mieszance octu i oliwy oraz posyp przyprawą. Przykryj i wstaw do lodówki na około 3 godziny. Kiedy czas minie przygotuj szaszłyki. Zwilż patyczki i nakładaj po kolei paprykę, mięso, cebulę. Całość zakończ również papryką. Gotowe szaszłyki ułóż na grillu. Co kilka minut trzeba je obracać aby równo się rumieniły. Po około 15 minutach mięso jest gotowe.
Szaszłyki podałam z lekką sałatą skropioną winegretem oraz posypaną tartym parmezanem.
Do mięsa dobrym dodatkiem jest również sos ziołowy, czyli jogurt wymieszany z czosnkiem, papryczką chilli, bazylią i pietruszką.
Nad wszystkim czuwała bagietka z masłem czosnkowym.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. oo lubię dobrze zrobione szaszłyki, a te Twoje wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń