Cudowny zapach jaki roznosi się po domu gdy wyjmuję ją z piekarnika.
Nieskończona ilość sposobów na jakie można ją podać.
Wszystko to sprawia, że nie potrafię się jej oprzeć.
Pizza z rucolą, łososiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej;
- 1,5 łyżeczki drożdzy w proszku;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 szklanka letniej wody;
- 1 łyżka oliwy;
- kilka skrawków łososia wędzonego na zimno;
- 4 pomidorki koktajlowe;
- garść rucoli;
- ser żółty;
- kilka wiórków parmezanu
- 1 puszka pomidorów krojonych;
- ząbek czosnku;
- 1/2 cebuli;
- sól, cukier, oregano, pieprz
Suche składniki na ciasto czyli mąkę, drożdze i sól wymieszać i dodać wodę. Zagnieść ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie oraz łatwo odchodzić od ręki. Gdy będzie gotowe trzeba posmarować je oliwą, przykryć i odstawić na mniej więcej godzinę.
Gdy wyrośnie dobrze jest zagniesć je jeszcze raz. Następnie można przystąpić do rozwałkowania. Ja podzieliłam moje ciasto na dwie części i zrobiłam dwie pizze.
Uformowane ciasto układamy na blasze. Smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym. Na wierzch układamy pozostałe składniki czyli pokrojone pomidorki i lososia. Pizzę pieczemy we wcześniej rozgrzanym do 220 C piekarniku przez około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy oregano i układamy rucolę oraz wiórki parmezanu.
Pizza zrobiona z mąki pełnoziarnistej jest bardziej sycąca niż ta z mąki pszennej, lecz poza tym jest pyszna.
SMACZNEGO!!!
A dlaczego ja tu nie zostawiłam komentarza?? Pizza wygląda obłędnie przecież! :)))
OdpowiedzUsuń