piątek, 4 lutego 2011

grasz w zielone? gram w zielone!

Po kilku przepisach mojego autorstwa czas na powrót do korzeni, czyli książki Nigelli "Kuchnia - Przepisy z serca domu".
Tym razem czas na potrawkę z kurczaka, która swoim kolorem przywodzi na myśl wiosnę, gdyż przeważa w niej zieleń. Gotowe już danie smakuje winem i estragonem. Warzywa nie dominują a raczej łagodnie towarzyszą, tak wiec panowie , którzy nie przepadają za zieleniną nie powinni mieć nic przeciwko tej potrawie.
W moim wykonaniu udka z kurczaka zastąpiła pierś, a cydr białe wino pół wytrawne.
Aby przyrządzić tę potrawę potrzebujesz:
  • opakowanie boczku wędzonego;
  • pierś z kurczaka (lub udka - ilość zależy od apetytu);
  • 1 pora;
  • 1 łodygę selera;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 kieliszki wina ( lub butelkę cydru)
  • 300 g mrożonego groszku;
  • główkę sałaty lodowej
oraz :
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy ( o ostrym i wyrazistym smaku).
Wykonanie :
W dość dużym garnku podsmaż pocięty na kawałki boczek, kiedy już będzie lekko chrupiący dodaj kurczaka. Jeśli wybierasz pierś pokrój ją na kawałki i podsmaż razem z boczkiem. Natomiast jeśli wybierasz udka Nigella pisze aby ułożyć je skórą do dołu, posypać po wierzchu boczkiem i podsmażać przez około 5 minut. Gdy już mięsko będzie gotowe dodaj pokrojonego pora, selera oraz czosnek. Dopraw estragonem, solą i pieprzem,wymieszaj i pozostaw na ogniu na następne 5 minut. Gdy czas minie wlej do garnka wino lub cydr, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś. I znowu jeśli wybierasz udka z kurczaka, duś mięso 40 minut a jeśli pierś to spokojnie wystarczy 20 minut.
Po upływie tego czasie odkryj garnek, dodaj 2 łyżki śmietany ( ja tak zrobiłam, aby sos był bardziej esencjonalny), łyżkę musztardy, wsyp groszek oraz podartą na strzępy sałatę. Zostaw wszystko na małym ogniu na jakieś 2 minuty aby sałata zmiękła. A jeśli wolisz chrupką możesz od razu podać danie.

Jeśli chodzi o dodatki do potrawki ja wybrałam pieczonego w foli aluminiowej ziemniaka z sosem jogurtowo-ziołowym z dodatkiem kapar i pietruszki. Ziemniak wystarczy zawinąć w folię i wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na godzinę.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz