Aby je przyrządzić potrzebujesz :
- 1 łodygę selera naciowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 cebule;
- 150g wędzonego boczku;
- 2 marchewki;
- 500 g mielonej wołowiny;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżkę ciemnego cukru trzcinowego;
- szczyptę mielonego ziela angielskiego;
- szczyptę mielonych goździków;
- 1 puszkę krojonych pomidorów plus woda z wypłukania puszki;
- 3 łyżki sosu Worcestershire;
- 3 łyżki burbona ;
- 2 łyżki ciemnego cukru;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu;
Posiekaj warzywa : selera, cebulę, marchewkę oraz boczek. Jeśli posiadasz blender to zmiksuj wszystko na pomarańczową masę. Następnie wrzuć masę na patelnię i podsmaż. Dopraw cukrem trzcinowym, goździkami i zielem angielskim. Dodaj mięso i wszystko razem wymieszaj. Gdy mięso się podsmaży i straci już czerwony kolor dodaj sos i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Przykryj pokrywką i duś na małym gazie przez około 25 min. Po upływie czasu potrawa jest gotowa.
Pierwszego dnia podałam mięso z zapieczonymi z serem nachosami a drugiego dnia jako hamburgery z sałatą w sosie musztardowo-majonezowym,cebulą i serem żółtym. Bułki do hamburgerów podpiekłam najpierw na grillu wraz z serem.
SMACZNEGO PIĄTKU!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz