Najbardziej ten świeży wiosenny, podsmażony na masełku z czosnkiem.
Często też, zwłaszcza zimą, korzystam z mrożonego.
Potrawą, która może pomóc zachęcić maluchy do szpinaku jest Zielony Makaron.
Na dwie porcję potrzebujesz :
- 250 g pełno ziarnistego makaronu;
- 5 kostek mrożonego szpinaku w porcjach;
- 1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego;
- 3 plastry cebuli;
- ząbek czosnku;
- 150 g sera pleśniowego Lazur (lub fety jeśli makaron będą jadły małe dzieci);
- kilka orzeszków piniowych lub migdałów blanszowanych;
Łyżkę oliwy czosnkowej rozgrzej na patelni i podsmaż na niej cebulę (posyp ją trochę solą aby się nie przypaliła). Następnie dodaj szpinak, i ugotowany wcześniej makaron. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i posyp po wierzchu serem pleśniowym lub fetą. Przykryj danie pokrywką aby ser miał szansę się rozpuścić i połączyć z resztą.
W tym czasie dopraw jogurt pieprzem,bazylią i jeszcze jednym ząbkiem czosnku jeśli lubisz jego intensywny smak w potrawie. Zajrzyj na patelnię - jeśli ser już się rozpuścił to zamieszaj makaron i polej go przygotowanym sosem jogurtowym. Wymieszaj wszystko bardzo delikatnie i zostaw na ogniu dosłownie na 3-4 minuty aby jogurt się nie zsiadł. Gotowe danie możesz posypać na talerzu uprażonymi wcześniej orzeszkami.
Mam nadzieję, że nie oprze mu się żaden dorosły a maluchy chętnie poznają nowy smak.
SMACZNEGO!!!!
p.s Zuźku dziękuję za inspirację :*
Ech... a miałam to dziś u Ciebie spałaszować ;))) ale dobrze, że nie przyjechałam- przynajmniej wrzuciłaś coś na bloga :)
OdpowiedzUsuń