piątek, 18 lutego 2011

na piatkowy wieczór

Dziś zaczerpnięta ze skarbca pomysłów Nigelli mielona wołowina a la barbecue. Danie łatwe do przyrządzenia oraz do podania na różne sposoby. Idealne na męski wieczór przy piwie.
Aby je przyrządzić potrzebujesz :
  • 1 łodygę selera naciowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 150g wędzonego boczku;
  • 2 marchewki;
  • 500 g mielonej wołowiny;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżkę ciemnego cukru trzcinowego;
  • szczyptę mielonego ziela angielskiego;
  • szczyptę mielonych goździków;
Na sos:
  • 1 puszkę krojonych pomidorów plus woda z wypłukania puszki;
  • 3 łyżki sosu Worcestershire;
  • 3 łyżki burbona ;
  • 2 łyżki ciemnego cukru;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu;

Posiekaj warzywa : selera, cebulę, marchewkę oraz boczek. Jeśli posiadasz blender to zmiksuj wszystko na pomarańczową masę. Następnie wrzuć masę na patelnię i podsmaż. Dopraw cukrem trzcinowym, goździkami i zielem angielskim. Dodaj mięso i wszystko razem wymieszaj. Gdy mięso się podsmaży i straci już czerwony kolor dodaj sos i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Przykryj pokrywką i duś na małym gazie przez około 25 min. Po upływie czasu potrawa jest gotowa.
Pierwszego dnia podałam mięso z zapieczonymi z serem nachosami a drugiego dnia jako hamburgery z sałatą w sosie musztardowo-majonezowym,cebulą i serem żółtym. Bułki do hamburgerów podpiekłam najpierw na grillu wraz z serem.


SMACZNEGO PIĄTKU!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz