wtorek, 22 lutego 2011

Pasta



Makaron..... lubię. Sosy. Lubię chyba nawet bardziej niż makaron. Gdy je przygotowuję mogę używać wyobraźni do woli. Łącze różne składniki w zależności od tego czy akurat mam ochotę na coś ostrego czy może raczej mięsnego. Obowiązkowo bazylia i ser na koniec. Może być parmezan lecz ja raczej dodaje ser, który łatwo się rozpuszcza i cudownie ciągnie. W sobotę zrobiłam spaghetti z pieczarkami, cebulą i czerwoną papryczką chili, było ostro!

Lista zakupów:
  • 4 średnie pieczarki;
  • 1/2 cebuli ;
  • 1/2 papryczki chili bez pestek;
  • 1 puszka krojonych pomidorów;
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania makaronu
Pieczarki i cebulę poszatkuj a następnie lekko podduś na oliwie czosnkowej. Dodaj posiekaną chilli i czosnek oraz puszkę pomidorów plus trochę wody z wypłukanej puszki. Wszystko razem zamieszaj, zagotuj, dopraw pieprzem i bazylią. Podawać możesz na dwa sposoby w zależności od tego czy wolisz makaron polany sosem czy sos tylko oblepiający makaron. Jeśli wybierasz ten drugi sposób dodaj ugotowany makaron do sosu,wymieszaj i dopiero wyłóż na talerze.    

SMACZNEGO!!!!

2 komentarze:

  1. najlepsza na swiecie pasta: oliwa z oliwek + czosnek + anchovies + kapary + spaghetti... mniam!!!!! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj!Właśnie w tym sosie były jeszcze kapary!! :D

    OdpowiedzUsuń