sobota, 26 lutego 2011

Dla Niej i dla Niego

Jak nakarmić męski brzuch i zachować smukłą talię? Jednocześnie nie spędzając całego dnia za garami? To dopiero wyzwanie! Aby mu sprostać trzeba mieć bazę, w tym wypadku bazą była podwójna pierś kurczaka i wędzony boczek.
Pozostałe składniki to :
  • 1 duży ziemniak;
  • 5 średnich pieczarek;
  • 1 awokado;
  • 1/2 główki sałaty lodowej;
  • 250 ml maślanki;
  • 2 łyżki sosu worchestershire;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 1 łyżka octu winnego;
  • sól, pieprz, rozmaryn
Pierś z kurczaka marynuj w maślance, sosie worchestershire i rozmarynie przez około 2-3 godziny.To jest część wspólna.

Dla Niej :
Połowę piersi, wyjętą z marynaty grilluj w piekarniku około 40 minut. Gdy wystygnie rozerwij ją palcami na kawałki różnej wielkości i wrzuć do miski z pokrojoną sałatą i awokado. Na patelni usmaż 4 plasterki wędzonego boczku tak aby był chrupiący. Gdy będzie gotowy połam go na kawałki i dodaj do sałatki. Tłuszcz, który się z niego wytopił połącz z musztardą i octem winnym. Powstałym sosem polej sałatkę. Możesz ją posypać jeszcze natką pietruszki lub szczypiorkiem!

Dla Niego :
Drugą połówkę pokrój na kawałki średniej wielkości i każdy z nich zawiń w plasterek wędzonego boczku. Powstaną mini roladki. Usmaż je na patelni wraz z pokrojonymi na plasterki pieczarkami. W między czasie włóż do piekarnika ziemniaka owiniętego w folię aluminiową i piecz go około godziny. Gdy ziemniak się upiecze, a roladki i pieczarki usmażą, danie jest gotowe. Można zasiąść do wspólnego obiadu, którego przygotowanie nie zajęło całego dnia!
SMACZNEGO!!!
* sałatka z przepisu Nigelli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz