niedziela, 27 marca 2011

black&white

Po smacznym obiedzie przychodzi czas na deser. Dobry deser. Dający poczucie spełnienia i nasycenia zmysłów. Ten jest właśnie taki. Słodycz czekolady złamana smakiem bitej śmietany, bez dodatku cukru. Smakowite połączenie!
Składniki :
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 500 ml śmietany do ubicia;
  • 2 bezy;
  • 500 g kremu kasztanowego
To oryginalny przepis Nigelli na ten deser. Moja wersja zawiera w sobie mieszankę czekolady gorzkiej i małych ciasteczek Maltikeks dr. Gerarda. Ciasteczka te po posiekaniu zamieniają się w lekki chrupiący pył dzięki czemu deser nie jest tak ciężki. Domyślacie się już jak go przyrządzić? Należy posiekać lub zetrzeć na tarce czekoladę, nałożyć ją do naczynka w którym będziecie podawać deser, na wierzch krem kasztanowy i na koniec cudna bita śmietana, którą posypujecie bezą. Ja bezę zastąpiłam paluszkami francuskimi. Deser gotów jest do spożycia właściwie zaraz po zrobieniu, ale ja polecam wstrzymać się choć 15 minut i umieścić go na ten czas w lodówce.



Słodkiej, leniwej niedzieli!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz