sobota, 12 marca 2011

na kolację lub śniadanie

Przez bardzo długi czas w moim życiu nie lubiłam jeść śniadań. Piłam szybką kawę, jadłam mały jogurt i tak rozpoczynałam dzień. Teraz przywiązuje do śniadań większą wagę - staram się jeść je wspólnie z mężem, a za jakiś czas także z naszą córeczką. Preferuje raczej lekkie śniadania, ale dla tych z Was, którzy lubią się najeść rano, to danie będzie w sam raz.

Do przygotowania potrzeba :
  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 3 plasterki szynki;
  • 3 plasterki sera żółtego;
  • musztardy;
  • 4 jaj;
  • około szklanki mleka;
  • soli i pieprzu;
  • 3 łyżek sera żółtego
Kromki chleba tostowego posmaruj musztardą. Na jednej z nich połóż po plasterku szynki i sera, przykryj drugą kromką i przekrój na pół, tak aby powstały dwa trójkąty. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Jaja wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Polej nimi ułożone pieczywo. Podnieś formę i delikatnie zamieszaj, tak aby masa mleczno - jajeczna pokryła dokładnie chleb. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki.

Jeśli masz ochotę zjeść to danie na śniadanie, to przygotuj je wieczorem i zostaw w lodówce na całą noc. Ja podawałam je na kolację i wstawiłam do lodówki na około godzinę. Tak czy inaczej, piecze się je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posyp tosty startym żółtym serem.
Dla zaostrzenia smaku tej potrawy polecam dodać pokrojone pomidorki lekko skropione octem winnym.

* tosty z przepisu Nigelli.
SMACZNEGO!!!!

2 komentarze: