czwartek, 3 marca 2011

Czasem mam ochotę na....

Soczysty kawałek mięsa, otoczony słodyczą pomidora, lekką goryczką cebuli, chrupkością sałaty w sosie majonezowo-musztardowym.....
Czy ktoś wie o czym mówię? To nic innego jak tylko cudowny, świeży, domowy hamburger.  
Aby go przygotować potrzeba:
  • 50 dag mielonego mięsa (ja wybieram mieszane wołowo-wieprzowe);
  • 1 średnią cebulę;
  • 1/2 główki sałaty lodowej;
  • 1/2 papryczki chili;
  • 1 pomidora;
  • kilka plasterków sera żółtego;
  • majonez, musztardę, sól i pieprz;
  • 1 opakowanie bułek do hamburgerów
Mięso wymieszaj z 1/2 posiekanej cebuli i papryczką chili,dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj płaskie średniej wielkości kotlety, które grilluj kilka minut z każdej strony. Trzeba uważać aby nie trwało to za długo bo inaczej mięso będzie suche a nie soczyste.




W między czasie przygotuj resztę składników. Poszatkuj sałatę i wymieszaj ją z majonezem i musztardą. Pokrój pomidora i cebulę. Kiedy uznasz,że mięso jest gotowe, wrzuć na grill bułki do hamburgerów posmarowane ketchupem, wraz z plasterkiem sera i chwilę je podgrzewaj. Następnie pozostaje tylko złożyć hamburgera w całość i wgryźć w niego zęby!
 SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz