czwartek, 24 marca 2011

Fit

Staram się być fit. Nie jest to łatwe. Ostatni grzech to bagietka czosnkowa zapiekana z serem żółtym po godzinie 22. Cóż może zamiłowanie do smaków i zapachów nie idzie w parze ze smukłą talią....? Tak czy owak na fali chęci bycia fit powstała taka oto sałatka.



Składniki :
  • garść liści młodego szpinaku;
  • garść gotowej mieszanki sałat;
  • 3 filety anchois;
  • 1/2 mozzareli;
  • 4 pomidorki koktajlowe;
  • 2 kromki chleba razowego na grzanki;
  • 11/2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • pieprz, bazylia, trochę startego parmezanu





Tak naprawdę robienie sałaty to tylko i wyłącznie wymieszanie wszystkich składników i doprawienie ich do smaku. 
Posiekajcie fileciki anchois, mozzarellę  oraz pomidorki koktajlowe w dowolnej wielkości kawałki. Chleb trzeba pokroić w kostkę i delikatnie zrumienić na patelni posypując go bazylią. Sałatę i szpinak przełóżcie do miski i polejcie sosem przygotowanym z oliwy i octu balsamicznego. Kiedy pokryje on całą zieleninę dołóżcie resztę składników i delikatnie wymieszajcie, najlepiej własnymi dłońmi, wtedy macie pewność, że każdy składnik oblepi się sosem. Na koniec doprawcie pieprzem i bazylią oraz posypcie odrobinę parmezanem.
I już!



SMACZNEGO!!!

1 komentarz: